August 5, 2017

July 27, 2017

Please reload

Recent Posts

Anya lánya kapcsolat, avagy amiről nem beszélünk

September 10, 2018

1/2
Please reload

Featured Posts

Szexuális zaklatások feldolgozása regresszió segítségével

November 11, 2017

 

A szexuális zaklatások, abúzusok napjainkban felkapott témává váltak. Már-már annyira, hogy a médiának köszönhetően paradox módon, olyannyira hétköznapivá váltak, hogy lassan az lesz a furcsa, ha valakit nem értek gyerekkorában vagy felnőttként ilyen atrocitások. A társadalom pedig véleményt formál, ítélkezik, dönt és az áldozat vagy sokszor az elkövető oldalára áll. Számtalan megnyilvánulást produkáltak már a kirobbanó ügyekhez kapcsolódóan felszólaló aktivisták, akik az igazságért küzdenek vagy csak a véleményüket szeretnék megosztani mindenkivel. A megerőszakolás témája azonban sosem ilyen egyszerű. Feldolgozása pedig sokkal nehezebben megy, mint a véleményalkotás. 

A gyerekkorban elszenvedett zaklatásokról a társadalom nem beszél. A családi kép fenntartása mindennél fontosabb. Az esetek nagy részében a családtagok nem tudnak a történtekről. Az elszenvedőben akkora a szégyenérzet, hogy nem szól a szüleinek róla. A gyerekekben mindig van egy félelem, hogy hinnének-e egyáltalán neki a szülei, ha elmondaná, hisz sok esetben, ha egy gyereket állítanak szembe egy felnőttel, a felnőtt szava lesz a döntő. Ez a társadalmunkban alkalmazott íratlan szabály, mely már ősidők óta mechanikusan működik családokon belül. A molesztálásnak áldozatul esett gyerekek pedig hallgatnak. Legyen szó kislányról vagy kisfiúról. 

A lelki hátterét megnézve a szégyen és a bűntudat terhe az ilyen gyerekeket egész életük során elkíséri. Sokszor kérnek bocsánatot, erős a megfelelési kényszer bennük, függőségi viszonyba keverednek a párkapcsolataikon belül, amennyiben sikerül egyáltalán párkapcsolatot kialakítaniuk. Szexuális problémáik lesznek és sokszor a testüket hibáztatják a megtörtént esetekért, ezért túlsúlyosak lesznek vagy épp  lefogynak, hogy ne látszódjon a mellük (a bő vagy fiús ruhák viselése szintén ezt a funkciót hivatott betölteni). Elrejtik a nőiességüket. Az ilyen áldozatok egész életük során szenvednek a nőiességük megélésével. Nem tudnak feloldódni egy férfi közelében, kerülik az intimitást, a szexuális életükre sokszor használják azokat a kifejezéseket, hogy muszáj, kötelező, ez a nő dolga. Az élet élvezete, a testi örömök megengedése nehézkesen megy nekik vagy épp egyáltalán. A szégyenérzet mélyen ott lapul bennük egy dolog miatt, amiért nem ők a felelősek. 

Szégyen kialakulhat bennük akkor is, ha a szexuális közeledést élvezték. A test érez, a test ösztönös. A test automatikusan ad válaszreakciót az ingerekre. Egy gyerek nem tudja, hogy mi történik vele. A gyerekeket a szüleik tanítják meg arra, hogy mi helyes és mi nem az. Ha a bántalmazó a szülő, akkor ezzel azt tanítja meg gyermekének, hogy ez így helyes. Ez jó. Ez egy torzult képet alakít ki a gyermekben. A tünetek itt még rosszabbak. Sok esetben Stockholm szindróma alakul ki az áldozat és az elkövető között. A gyermek elkezd kötődni az elkövetőhöz. Ez nem egy egészséges kötődés, nem érzelmeken alapuló. Leginkább a megfelelés vezérli és egy erős függés. Kialakul egy torz kép az áldozat fejében arról, hogy ha megteszi azokat, amiket az elkövető kér tőle, akkor szeretni fogják. Nagyon veszélyes függőségi forma ez. Az ilyen gyermekekből lesznek a párkapcsolatban áldozatok, akiket bántalmaznak vagy rosszabb esetben szeretetkurvák, akik egy kis szeretetért bármit megcsinálnak. Akikben az a kép alakult ki, hogy szét kell tenni a lábat ahhoz, hogy szeressenek.

Ha az abúzus agresszióval társult, akkor egy félelem alakul ki a gyermekben a férfiak felé. Ez a félelem oda vezet, hogy felnőttkorban nem tud nemet mondani egy férfi közeledésére. A fejében ugyanis olyan kép él benne a férfiról, hogy ha nemet mond, akkor, bántani fogják.   

Vannak olyan áldozatok, akik úgy állnak  az élethez és a férfiakhoz, hogy nekik már mindegy. Megtörték őket, beszennyezték a testüket. Belőlük alkoholisták, drogosok vagy prostituáltak lesznek legtöbbször. Egy vagy száz, teljesen mindegy.

Olyan eset is van, amikor az illető hölgy felnőttkorában tudja meg, hogy mi történt vele a régmúltban. A szexuális zaklatásra a tudat testkilépéssel reagál. Sok áldozat meséli el úgy, hogy nem volt jelen, csak felülről nézte végig az eseményt. A lélek ilyenkor menekül, így védekezik a hatalmas lelki fájdalommal szemben. Azok az áldozatok, akik felnőttkorban jönnek rá valamilyen esemény hatására, fontos, hogy megfelelő szakemberhez forduljanak, mert azon a ponton sokat számít a helyzetre adott reakciójuk, hozzáállásuk. Esélyként néznek a felismerésre, hogy ez egy lehetőség a cipelt teher letételére és magyarázat a sok párkapcsolati problémájukra vagy összeroppannak és feladják. Fontos a segítség.

Sok példa van arra, hogy az eseményt ki hogy éli meg, ki hogy dolgozza fel, ki hogy reagál rá. A  megerőszakolást a regresszió segítségével a páciens újraéli. Az egyetlen megoldás a cipelt lelki teher elengedésére az, ha újraéli az eseményt, úgy ahogy az valójában megtörtént. Ilyenkor ugyanis a testből való kilépés és az élmény tudatalattiban történő mély eltemetése helyett, végig tudja nézni, hogy valójában hogy történtek az események. Meg tudja nézni, hogy ki volt a felelős, el tudja engedni azt az évek óta magában hordott bűntudatot, önmaga hibáztatását, amit a bántalmazott gyerek ilyen esetben érez. Megérti, hogy ott, akkor nem tudott ellene mit tenni és ami a legfontosabb, hogy nem ő kezdeményezte, ezért nem ő a felelős. Minden esetben a felnőtt vagy idősebb férfié a felelősség, aki ráveszi az áldozatát egy ilyen dologra.

Számtalan példa van arra vonatkozóan is, hogy az elme az elszenvedett eseményre ugyan nem emlékszik, de hasonló szituációkat teremt meg magának felnőtt életében is, hogy alkalmat adjon magának arra, hogy szembenézhessen végre a probléma gyökerével. A tudatunk üzen nekünk, a tudat emlékszik. Érdemes figyelni rá.

A regressziós terápia az előző életből hozott karmikus hátteret is megmutatja, segítve ezzel azt megértenie a páciensnek, hogy a megerőszakolás elszenvedése karmikus feladat nála, mert már ő is követett el hasonló dolgokat vagy mert feladata van ezzel. Meg tudja nézni miért "kapta" ezt jelen életében, miért kell vezekelnie, milyen oka volt rá, amiért ezt jelen életére "bevállalta". Ezen felül meg kell nézni a jelen élet eseményét képről-képre, úgy ahogy történt. Fel kell oldani az akkor megélt, beragadt érzelmeket, bűntudatot, szégyent, önutálatot, a férfiak felé érzett haragot, félelmet. Meg kell érteni a mögöttes okokat. Majd amikor az érzelmi töltet kioldásra került a megértés támogatása által, akkor jöhet a változás. A páciens önmagához való viszonyának a megváltoztatása. Hogy most már végre szeresse magát, bocsásson meg magának és az elkövetőnek is. Ebben a pillanatban történik meg a gyógyulás. Ekkor lehet az illető teljes értékű ember újra.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square